Kako odabrati idealnu srednju školu? ☺

By Anja Miii - четвртак, јануар 15, 2015

Osmaci, verovali ili ne, prijemni i upis u srednju su mnogo bliži nego što mislite. Kada pogledam iza sebe, mislim da mi je drugo polugodište osmog razreda ostalo u najlepšem sećanju. Više smo se šalili, nego što smo učili; više smo se zabavljali nego što smo se svađali. Valjda smo svi zajedno želeli da nam poslednji meseci osnovne ostanu u lepom sećanju. I uspeli smo u tome. Doduše, maj je brzo došao, raspust još brže, a onda smo se u punom jeku pripremali za prijemni. Kada je i to prošlo (konačno) i kada smo imali uvid u konačan broj ostvarenih bodova, sledio je upis u srednju školu. Mnogi su do poslednjeg momenta bili neodlučni (ja prva), pa zato želim da vas posavetujem kako da već unapred odaberte školu, kako ne bi razbijali glavu i mučili sebe u poslednjem momentu. Naravno, o tome ne treba da razmišljate ako ste još uvek u šestom ili sedmom, ali ako ste osmaci, vreme je da o tome dobro razmislite. 



1. GIMNAZIJA. Ako nemate već kreiran plan vezan za dalje školovanje i ako nemate ideju čime bi mogli da se bavite u budućnosti, ona je jedno od onih idealnih rešenja. Tokom četiri godine školovanja, moći ćete da steknete dovoljno znanja, ali i da razmislite u kom smeru će vaše školovanje dalje ići. 
Prednosti: gimnazijsko znanje je vrlo opširno, te ćete nakon četvorogodišnjeg školovanja imati odličnu podlogu za dalje obrazovanje, a kao što je i napomenuto, sama gimnazija daje mogućnost da tokom godina dobro razmislite o izboru fakulteta. Imaćete već stečene radne navike, pa vam na fakultetu učenje verovatno neće biti problem ako ste i u gimnaziji redovno učili i izvršavali svoje obaveze.
Mane: ona nije jedna od stručnih škola, nakon koje imate već oformljeno zanimanje. Kada je upišete, u tom momentu morate da budete sigurni da ćete se dalje školovati, jer se vaša diploma nakon završene gimnazije ni na jednom poslu neće vrednovati, prvenstveno jer nemate praktično znanje u određenoj oblasti. Kao što je navedeno, gradivo je vrlo obimno, te morate da budete spremni na to da ćete morati da učite kako bi imali dobar prosek i kako bi samim tim stekli mogućnost da upišete bolji fakultet. 
Najpoželjnije je da je upišu: učenici sa odličnim ocenama, učenici sa stečenim radnim navikama i željom za daljim napredovanjem, učenici koji žele dalje da se školuju, ali nisu sigurni šta bi upisali nakon srednje škole. Smer najpre birajte na osnovu sklonosti. Društveno - jezički smer je za one koji su skloniji društvenim predmetima i koji vole strane jezike, a prirodni je za one koji vole matematiku, fiziku ili hemiju. Takođe, postoji opšti smer, koji je po predmetima i gradivu negde sličan osnovnoškolskom obrazovanju, s tim da morate da računate da je gradivo mnogo, mnogo obimnije. 

2. EKONOMSKA ŠKOLA. To je škola koju mahom upisuju oni koji ili nisu sigurni šta bi želeli dalje, ili oni koji su zainteresovani za dalje bavljenje ekonomijom, pravom ili administracijom. Ja idem u tu školu, a upisala sam je iz apsolutno glupih razloga. Prvo, zato što nisam znala šta tačno želim nakon srednje, a drugo (i najgore), jer sam želela da idem sa najboljim drugaricama (ogromna greška!).
Prednosti: najpre pruža idealno znanje iz oblasti prava i sigurno je od velike pomoći onima koji žele da se nakon srednje bave time. Takođe, stiče se znanje iz drugih stručnih predmeta. Tokom četiri godine obavlja se praktični rad, uči se o radu u kancelarijama, o poslovima koje obavljaju određene službe u okviru preduzeća, svi se upoznaju sa dokumentima koji kruže preduzećem itd. Nakon te škole, ne morate nužno da upisujete ekonomiju, jer generalno posle bilo koje četvogodišnje srednje škole možete da probate da upišete šta god hoćete, ali ako odlučite da upišete nešto što je vezano za to, imaćete apsolutno dovoljno znanja.
Mane: sve zavisi od škole do škole, ali generalno, poslednjih godina se upisuju sve lošiji učenici i samim tim ugled škole dosta opada. Sve se manje uči, a sve više ocena se dobija 'na lepe oči'. Posle te škole ćete imati znanje ako ste bili redovni u učenju i izvršavanju obaveza, ali važno je da ne padnete pod celokupan uticaj društva i da se ne opustite, jer se na kraju 4. godine radi maturski ispit, između ostalog i sa stručnim predmetima i svaka informacija koja se sazna i nauči, od velike je važnosti! 
Najpoželjnije je da je upišu: kao što je već navedeno, to bi trebalo da budu učenici koji žele da se bave pravom ili ekonomijom, koji vole rad u bankama ili kancelarijama i koji vole grupni rad i rad u okviru preduzeća. Kao što je već navedeno, posle nje ćete moći da upišete i nešto sasvim drugo, ali postoje određeni fakulteti koje ne biste mogli da upišete, baš zato što određene oblasti iz određenih predmeta u toj školi nisu obuhvaćene i obrađene onako kako su rađene u nekim drugim školama. 

3. MEDICINSKA ŠKOLA. Medicinu smatram jednim od najhumanijih i najlepših poslova. Volela bih da sam ja jedna od onih koji nisu previše gadljivi i koji mogu da rade i lepe i manje lepe stvari koje taj posao obuhvata, ali nažalost, ne pripadam im. U suštini, zanimanje je prelepo i ko god je zainteresovan za bavljenje ovim poslom, škola bi mu sigurno bila idealan izbor!
Prednosti: kroz četiri godine školovanja, gotovo 2 ili 3 godine (zavisi od smera), imate stalne prakse u bolnicama. Mahom, u prve dve godine više učite i više se posvećujete gradivu, zbog čega su upravo te dve godine dosta naporne i iziskuju mnogo učenja, posebno anatomije, biologije, hemije... Kasnije vam veći 'posao' predstavlja praktičan rad, a nakon školovanja ćete sa znanjem koje imate lako moći da upšete medicinski fakultet ili nešto što je blisko vezano sa tim.
Mane: škola gotovo i da nema nekih posebnih mana. Jedino o čemu treba da vodite računa, jeste da je ne upisujete ako se stvarno gadite na ono što bi tamo mogli da vidite. Pre svega krv, presvlačenje starih osoba, pomaganje, hranjenje i uopšte celokupna nega. Postoje osobe koje školu upišu, ali jednostavno ne znaju da se nose sa onim što tamo vide i vremenom odustanu.
Najpoželjnije je da je upišu: osobe koje su humane i voljne da pruže svoju pomoć osobama kojima je ona potrebna, osobe koje imaju dobre ocene i već ostvarene radne navike, s obzirom na to da se tamo stvarno mnogo uči, i naravno, osobe koje planiraju da se bave poslovima usko vezanim za medicinu. 

4. POLJOPRIVREDNA ŠKOLA. Tu između ostalog spada i smer za veterinara. Nažalost, to je postala škola u koju se više upisuju lošiji, nego bolji učenici, ali za nekoga ko bi želeo da se bavi poljoprivredom ili veterinom, ona je sigurno jedan od boljih izbora, jer će i kroz praktičan rad moći da se pozabave njome. 
Prednosti: učite da cenite poljoprivredu, zemljoradnju i sve ostale delatnosti vezane za to, jer se na jedan poseban način pozabavite time, uđete u svaku pojedinost nastavnih predmeta, imate česte prakse u okviru škole i van nje, te i nakon same škole možete da pokrene vlastiti posao ili da nastavite dalje školovanje u sličnoj oblasti.
Mane: isto kao i kod medicine, problem može da nastane kod osoba koje su upisale veterinu. Problem je u tome što se prakse obavljaju, kao što je i očekivano, na mestu boravka životinja. Tu nisu samo mace, kuce i druge slatke životinjice, već i domaće životinje poput svinja, krava i sl. Učite da ih pregledate, da se pozabavite njihovim zdravljem i negom, a to često nije prijatno, posebno kod osoba koje su gadljivije.
Najpoželjnije je da je upišu: osobe koje zaista imaju veliku ljubav prema životinjama, osobe koje nisu gadljive i koje mogu i znaju da se nose sa svim onim što taj posao u budućnosti nosi. Nakon srednje škole, oni koji završe jedan od poljoprivrednih smerova, mogu da upišu fakultet vezan za to, ali i da u praksi primene ono što su naučili i da sami pokrenu vlastiti posao. Takođe, za veterinare je poželjno da nastave školovanje, ali i sa srednjom školom mogu da rade u veterinarskim ambulantama kao neka vrsta pomoćnika. 

5. FRIZER, MANIKIR, PEDIKIR - ŠKOLE LEPOTE. Škole ovog tipa su u današnje vreme vrlo zapostavljene i upisuju ih mahom loše učenice koje pomoću bodova koje nose iz osnovne ne mogu da upišu ništa više. Mnoge žene su po tom pitanju samouke ili prosto upišu kurs nakon kog mogu da same ofmorme vlastiti biznis ili da rade u okviru kozmetičkog salona. Međutim, škola je sasvim u redu ako je to nešto što vas zanima. 
Prednosti: da budemo realni, mnogo je lakše pronaći posao ovog tipa, tačnije zanatski posao, nego nešto ozbiljnije, baš zato što je radnih mesta sve manje. Posle ovoga, moći ćete da otvorite svoj salon ili da se privatno bavite time, a kada bi vremenom stekli iskustvo, sigurno bi cticali i više mušterija.
Mane: zapravo, najveća mana može da bude uzimanje tog posla zdravo za gotovo. Tačnije, ako upišete tu školu, koncentrišite se na to da zaista usvojite potrebno znanje i da se upraksirate radom na tome, jer vam je sve sigurno od pomoći. Nemojte da izbegavate časove i da ne ulažete trud, jer sve osobe koje se bave time, sigurno znaju svoj posao i rade ga onako kako treba.
Najpoželjnije je da je upišu: osobe koje imaju smisla za to i koje zaista žele i vole da se bave time. Verovatno već postoji nekolicina onih koji su bukvalno od malih nogu zainteresovani za pomenuto, a stvarno nema potrebe da se uzdržavate upisivanja iz nekih krajnje nevažnih razloga. 

6. ŠKOLE VEZANE ZA INFORMATIČKO OBRAZOVANJE (RAČUNARI). Ovo je nešto što treba da upišete ako stvarno volite da provodite vreme pred računarom, ako ste neko ko voli da istražuje rad na računarima i ako se ne zabavljate samo internetom i igricama, već i malo dubljim i važnijim stvarima.
Prednosti: kompjuterski majstori su vrlo cenjeni i traženi, više u svetu nego kod nas, ali ako to stvarno volite, možda ćete putem interneta moći da naučite da pokrenete neki svoj posao ili nešto pomoću čega ćete moći da ostvarujete profit. Takođe, moći ćete da izmislite neki super program, da popravljate računare, da radite u okviru velikih preduzeća i sl.
Mane: i ovaj posao mnogi ne uzimaju za ozbiljno, jer smatraju da sami, i bez škole, znaju sve što bi trebalo da se zna o računarima, ali to nije tačno i nemojte da dozvolite da vas to omete i uzdrma. Posvetite se onome što volite bez obzira na komentare. Samo vodite računa o tome da vas previše provođenja vremena ispred računara ne udalji od spoljašnjeg sveta.
Najpoželjnije je da je upišu: kao što je već navedeno, to treba da budu osobe koje poznaju računare i koje vole rad na računarima, ali i oni koji imaju amibiciju da im to jednog dana možda postane zanimanje, bez obzira na to da li će se dalje školovati. 

To su 6 najčećih škola i uopšte oblasti u školama koje se mahom upisuju. Naravno, postoje i druge škole, ali na osnovu ovoga ćete moći da vidite na koji način odlučiti, tj. potražite i mane i prednosti željene škole, a potom pokušajte da se pronađete u materiji koju bi izučavali u okviru škole. Sigurno ćete moći da prepoznate da li je to škola koja bi vam odgovarala ili pak ne. 



1. Ako si odlučila da je upišeš samo zato što to želi i tvoja najbolja drugarica. Moraš da imaš na umu da ste vas dve apsolutno različite osobe. Možda imate ista ili slična interesovanja, ali to ne znači da imate iste životne ciljeve. Biraj ono što se tebi sviđa, a vas dve ćete svejedno moći da se viđate vikendima ili uopšte kad god to bude bilo moguće.

2. Ako si odlučila da je upišeš samo zato što je najbliže tvojoj kući, pa nećeš morati da ustaješ tako rano, a i nećeš izgubiti puno vremena pri dolasku i odlasku iz nje. To su faktori koji ne treba da presude. Upiši školu koja ti se dopada, prilagodićeš se i ustajanju i vremenu koje provedeš u dolasku i odlasku od kuće. 

3. Ako si do juče imala jednu želju, a danas imaš drugu, samo zato što si od drugih čula da su u prvobitnoj školi koju si želela da upišeš profesori strogi ili sl. Isto kao što u osnovnoj postoje oni koji su malo strožiji, ima ih i u srednjoj, ali od škole ne treba da odustaješ zbog toga.

4. Samo zato što tvoji roditelji to tako žele. Postoje roditelji koji misle da oni mogu da odlučuju o životu svog deteta, ali to ne treba da bude tako. Pričaj sa njima, razmotrite i tvoju i njihovu ideju i dođite do odluka koja bi zadovoljila sve.

Sve u svemu, nadam se da ćete doneti ispravnu odluku zbog koje se nećete kajati. Čak i ako naknadno shvatite da ste napravili grešku - ništa strašno. Uvek ostaje mogućnost da se spremite za upis na fakultet i da date svoj maksimum.

Anja.

  • Share:

You Might Also Like

9 коментара

  1. Odlican post ! Sigurno ce svima pomoci oko biranja za upisa srednje skole ili gimnazije :)) ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican post. Ja se dvoumim izmedu jezicne gimnazije i upravnog referenta :D
    http://nevergiveup656.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. :) I jedna i druga škola imaju svoje prednosti, ali ako si sigurna da ćeš posle gimnazije ići na fakultet, opredeli se za nju, jer ćeš steći mnogo veće znanje koje će ti sigurno služiti na fakultetu. S druge strane, ako te ekonomija zanima ili ako nisi sigurna da li ćeš posle nje želeti na fakultet, onda upiši drugu želju. I onako posle svake četvorogodišnje škole možeš da upišeš bilo koji fakultet, ako to stvarno budeš želela. Dobro razmisli. :)

      Избриши
  3. S obzirom da sam ovo radila pre par meseci, htela bih da kazem nesto sto bi mozda nekome pomoglo.
    Postoje informatori, kao i knjizice i borsure sa kviz pitanjima iz kojih mozete da vidite koje zanimanje i koja skola vam odgovara.
    Kada upisete skolu, narocito gimnaziju, morate da budete spremni na promene! Novo drustvo, novi profesori, novi predmeti i nov nacin rada. U pocetku, dok se jos uvek ne znate ce biti dosadno, ali kada vec ostavite dobar utisak kod profesora i opustite se postace zanimljivije, obecavam!
    Zelim svima koji ce za par meseci upisivati srednju skolu puno srece!
    P.S. Blog ti je super!

    runa-luna-blog.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je što si sa drugima na ovaj način podelila svoje utiske, impresije i savete. I ja sam, pre upisa u srednju, radila taj test kako bih odabrala idealnu srednju školu, ali na kraju sam odabrala nešto sasvim drugo, iz ličnog hira. :) U svakom slučaju - ovo što si napisala važi za svaku drugu srednju školu. Na početku je teško, ali svi se vremenom prilagode i naviknu. Hvala ti. :)

      Избриши
  4. Sto se medicinske skole tice, ti si pisala samo za opsti smer, krv i te stvari... Moras biti svesna da u toj skoli postoje 4 smera... Ja sam farmaceutski, i tu nemas ni k od krvi.. To je izuzetno cist posao i mislim da si i to trebala da napises. I pedijatrija nije llosa i tu isto nema krvi i toga. Jao ni u zubnom.. Ni u opstem

    ОдговориИзбриши