5 koraka do bolje organizacije

By Anja Miii - среда, мај 10, 2017


Svi potajno patimo za dobrom organizacijom. Lišava nas nervoze, kašnjenja i odrađivanja stvari u poslednjem trenutku. Pomaže nam da uredimo svoje živote, da lakše i u manje koraka stignemo do zactranog cilja. Potajno patimo jer smo svi u nekom momentu probali da se držimo zapisanog, ali smo vrlo brzo odustali od istog. Da li zbog lenjosti ili smo prosto shvatili da nismo u stanju da se vodimo time - prekinuli smo i nastavili po starom. Priznajem da sam i ja u više navrata pokušavala da zapisujem dnevne / nedeljne obaveze. Neko vreme sam se držala toga, a onda sam prosto odustajala i  nešto kasnije bivala strahovito besna na sebe samu. Od kada sam krenula na faks, mada ni sada ne mogu da se pohvalim savršeno organizovanim životom, delimično sam promenila svoje navike. Shvatila sam koji tip organizacije mi odgovara. Smatram da je to izuzetno važno. Nismo svi isti i dok postoje osobe koje se tačno u sat drže isplaniranog, one druge (među kojima sam ja), funkcionišu malo drugačije. U nastavku vam pišem kako ja funkcionišem, kao i šta vam još preporučujem. Nadam se da će vam pomoći da se bar delimično organizujete. Ne forsirajte sebe i ne mislite da ste nedgovorni i lenji jer u vašem slučaju određeni način ne funkcioniše. Uvek postoji više načina i uverena sam da ćete pronaći onaj koji je najbolji po vas!

1. PRONAĐI ODGOVARAJUĆI PLANER

Prošle godine sam naručila prelep planer sa Instagram profila Uređeni haos. U ovom (klik) postu sam vam pisala o njemu. On funkcioniše po principu zapisivanja obaveza po satima. Naravno, ne morate da ga koristite tako, niti morate da naručite konkretno taj planer (u ponudi su i oni mnogo bolji i sadržajniji). Ja sam se zaista trudila. Želela sam da ga koristim i da se upravljam po njemu, ali nisam uspela. Takav vid planiranja mi prosto ne prija. U početku to nisam shvatala. Mislila sam da sam suviše lenja, ali sam nešto kasnije shvatila da je krajnje glupo da idem protiv sebe i da radim nešto što mi ne odgovara. Nakon toga nisam kupovala druge planere. Jedan sam dobila na poklon, ali slično funkcioniše, te nisam ni pokušavala da ga popunjavam.


Pre par meseci sam ušla u knjižaru da kupim sveske za faks. Palo mi je na pamet da pokupim još jednu svesku sa spiralom i da probam da je uredim tako da bude moj lični planer. Došla sam u dom, ušla na Pinterest, pinovala gomilu inspirativnih planera i počela da uređujem svoj. Nisam uradila Bog zna šta. Nema šarenih washi traka, gomile boja i crteža. Zapravo je vrlo jednostavan. Zapisujem koje knjige sam pročitala, do koje epizode serije sam stigla, koje sam filmove pogledala. Svake večeri u par crta ispišem šta moram da obavim narednog dana. Pravo je zadovoljstvo kada naredne večeri štikliram ono što sam odradila i to me motiviše da i narednog dana ispunim sve planirane obaveze.





Zaključak: Probajte sa već gotovim planerima. Znam, slatki su, imaju lepe printove i samim tim mogu da vas navedu na to da ih koristite. Međutim, ako vam brzo dosade i ako vidite da naprosto ne funkcionišete na taj način, probajte moju metodu. Pravac Pinterest po svežu dozu inspiracije i osmislite svoj planer. Biće vam interesantno da ga crtkate i osmišljavate, a usput ćete dobiti motivaciju da isti redovno koristite. Šta sam ja to pinovala u vezi organizacije planera, možete da pogledate na mom Pinterest nalogu - klik klik.

2. ODŠTAMPAJ MESEČNI KALENDAR

Mesečni kalendar, sa poljima za upisivanje obaveza, u mom slučaju je pravo malo otkriće! Besplatne mesečne kalendare sam pronašla takođe na Pinterestu. Prosto ukucajte free printable monthly planners ili mi se javite na nekoj od društvenih mreža i ja ću vam poslati onaj koji ja koristim. Suština je da njega zalepite na neko vidno mesto (meni, recimo, stoji iznad kreveta) i da redovno zapisujete obaveze koje imate. Na primer, kontrolne, odgovaranja, ispite, preglede kod zubara, rođendane dragih ljudi itd. Kalendar će vam konstantno biti na oku, jer ćete više desetina puta dnevno proći pored njega, tako da ćete biti u toku sa obavezama i time kada treba da ih izvršite.



I za ovo važi isto što i za prethodno. Možda se vama ovakav vid organizacije neće dopasti. Možda će vas neprestano podsećati na gomilu obaveza i samim tim vam stvarati osećaj nelagode, ali kada počnete da radite na svojoj organizaciji, bićete efikasniji i te obaveze će se smanjivati, stoga ih neće biti previše kao, eventualno, u toku prvog meseca vašeg zapisivanja.

3. SKINI APLIKACIJU/E

Jasno je da nismo u prilici da nosimo planere i sveske za sobom baš svuda gde krenemo. Problem nastaje kada u tim sveskama imamo nešto baš važno - šta treba da kupimo, gde treba da odemo itd. Za to služe aplikacije. Ipak su telefoni uvek sa nama i u ovom slučaju su vrlo korisni. Aplikacija koju ja koristim se zove lista zadataka i možete je skinuti na svaki Android uređaj. Postoje i brojne druge, slične, aplikacije, ali ova je najjednostavnija i zauzima minimalno prostora. U nju možete da upisujete sve svoje dnevne obaveze, liste i planove, a ona će vas u određeno vreme podsećati na to da bi trebalo da izvršite iste.


Još jedna korisna aplikacija može da bude i sticky notes. Funkcioniše isto kao i kada na prave samolepljive papiriće ispišete neku podsetnicu i zakačite je na vidno mesto u svojoj sobi. U ovom slučaju obaveze zapisujete na papiriće na telefonu, stavljate ih na pozadinu i tako ćete imati uvid u svoje obaveze čim otključate telefon.


Mesečni štampani kalendar o kome sam maločas pisala može da zameni aplikacija Month: The calendar Widget, u kojoj radite apsolutno isto što i na kalendaru koji ste odštampali. Dakle, po datumima i mesecima zapisujete svoje obaveze. Mana je što morate da uđete u aplikaciju da biste imali uvid u iste, dok vam je štampani kalendar uvek na oku, ali ako vam ulazak u aplikaciju postane navika i ako shvatite da tako bolje funkcionišete - odlično! Meni ova aplikacija posluži kada, na primer, saznam za neki kolokvijum, ispit i slično na samom času. Tada zapišem u telefon, a kasnije prepišem na štampani kalendar.


4. ODRŽAVAJ SVOJ RADNI PROSTOR UREDNIM

Mesto na kome provodiš najviše vremena u toku dana (u mom slučaju je to domska soba, a posebno radni sto), uvek treba da bude uredno. Uzmimo primer mog radnog stola. Preko dana se na njemu nalazi sve i svašta. Papiri, sveske i knjige, gomila olovaka, laptop, telefon, gomila kablova i punjača. Na kraju dana se potrudim da ga sredim, tako da se na njemu nađu samo laptop, čašice sa olovkama, čaša vode i planer sveska. Tako ujutru kada ustanem imam lepši i pregledniji prostor i motivisanija sam da krenem sa izvršavanjem svojih obaveza i upisivanjem novih.

Predlog: Nabavite plutanu tablu, ona može sjajno da vam posluži za organizaciju. Stavite je na radni sto ili na zid iznad radnog stola. Ja je imam kod kuće, a kako je moja soba trenutno u fazi krečenja i sređivanja, jedva čekam kraj juna da dođem kući i da svoju tablu iznova uredim. Kada to uradim, pisaću vam post o predlozima za ukrašavanje iste. Osim plutane table, predlažem vam da iznad radnog stola okačite male motivacione citate vezane za organizaciju. Ja uživam čitajući ih, verujem da će i vama prijati!

5. NE DRŽI SE SLEPO SVIH PLANOVA

Na kraju, moram da kažem da ne ide uvek sve po planu. Iako ste sinoć skoro sasvim isplanirali današnji dan, danas može da se desi nešto nepredviđeno. To je sasvim u redu. Posvetite se tom nepredviđenom događaju i jedan deo planova odložite za sutra. Odredite prioritete, ono što danas mora da bude gotovo, a ostalo ostavite za sutra. Sutra će verovatno biti naporniji dan, jer ćete imati više obaveza, ali dan posle toga se vraćate u kolosek.

Zaključak: Niko ne voli osobe koje izbegavaju druženja i ispijanja kafa samo zato što moraju da uče ili da rade nešto drugo. Dakle, postoje stvari koje mogu da sačekaju i koje ne morate da uradite u istom momentu. Naučite da odredite prioritete i da se jednako posvetite svemu. U početku će biti teško, ali kada naviknete, pa to će biti mačji kašalj!

Pa, nadam se da sam vas motivisala da se ubuduće malo bolje organizujete. Ovo su najjednostavniji načini kako da budete organizovani bez mnogo muke i truda i idealni su za one koji tek počinju da se bave organizacijom svojih obaveza. Srećno!

  • Share:

You Might Also Like

14 коментара

  1. Baš si me motivisala, svaka ti čast. Ja se moram dosta potruditi oko organizacije, jer mogu reći da nisam baš najorganizovanija osoba. Odmah odlazim da odštampam kalendar jer sam sigurna da će mi pomoći. :)

    mysweetlandd.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  2. Divan post, Anjice! :)
    Dugo sam vodila svoj lični planer koji sam sama crtkala i ukrašavala, a onda sam odlučila da probam i vć gotov planer i u mom slučaju je zaista bio od koristi. :)
    Takođe, apsolutno se slažem,ništa lepše od štikliranih obaveza u planru! :D

    ОдговориИзбриши
  3. Odličan post Anja, doista od velike korsti. Ja jedini vid planera koji koristim, zapravo i nije planer, je kalendar da odbrojavam dane do raspusta. Nikad se nisam znaala koristit planerima,ali nadam se da hoću kad budem imala više obaveza. :)
    Minnah's Life

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман11. мај 2017. 23:07

    Anja divna si!Pratim te vec dve godine i uzivam citajuci svaki tvoj post.Svaka cast,samo tako nastavi!
    Zanima me da li ces ponovo poceti sa postivima "Anja savetuje"?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, i ti si divna! <3
      Hoću, ali na nešto drugačiji način, i to kroz nešto više od mesec dana, otprilike :) :*

      Избриши
  5. Obožavam tvoje postove! Uvek sam mišljenja 'kvalitet pre kvantiteta'. To se i sama trudim da ostvarim na svom blogu (ne mogu baš da se pohvalim neopisivom aktivnošću :D). Ali tvoj trud je neverovatan. Ideje takođe! Volim da planiram i da se organizujem, svakog vikenda podelim planer na 5 delova i pišem po danima kad šta imam. Mada ovaj mesečni kalendar je još bolji i slađi☺ dala si mi sjajnu ideju! <3

    Novi post na mom blogu☺
    Girly world

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja! Drago mi je što sam ti dala neke lepe ideje! <3

      Избриши
  6. Ovi savjeti su odlični, a fotografije kao i uvijek odlične. Jako mi se dopada tvoj planer kojeg si sama radila, a sve navedene filmove koje sam vidjela sam stavila i na svoju listu gledanja xd Još jednom odličan post

    Delilah's Stories

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam tvoje postove za organizaciju. Jer ja se jednostavno ne mogu organizirat. Pročitala sam već 300 postova na tu temu, no mislim da se popravljam, pomalo no vidim razliku. Definitivno ću si probati isprintati mjesečni kalendar pošto još uvijek nisam pronašla planer.

    GIVEAWAY NA BLOGU:
    my-world-hanna.blogspot.hr

    ОдговориИзбриши
  8. Divan post Anjice! Mnogo si mi pomogla i čitajući post shvatila sam kod kojih sitnica griješim. Ja imam baš dosta obaveza tako da mi je uvijek potrebna dobra organizacija... Hvala ti na ovom korisnom postu :) ♥

    Novi post -> www.innisall.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман15. мај 2017. 18:59

    Moze jedan savet molim te.Svidja mi se jedan decko oko 5 meseci. Svidjala sam se i ja njemu ali se osjednom situacija okrenula.2000 sam a on 01 god. Na jednom rodjendanu su se njegovi drugovi napili i rekli nesto na foru da ne zna sta ds radi jer sam starija i tako te gluposti. Pricala sam i sa nim na taj rodj ali neke glupe teme,nista o nama. Posle se dop sa mojom naj drugaricom i po njegovoj reakciji svidjam mu se. Kad sam se ja njemu javila on je bio malo neAingeresovan i ja sam pitala u cemu je problem on je rekao da ima vise i kad sam trazila da mi kaze on se izvinio i rekao da mu se ne svidjam,ne moze vise da precutkuje to bla bla. Sa mojom naj deugaricom se dop,ona je bila sa njegovim bratom rodjenim ,ona se sa njim dopisivala samo da bi meni pomogla. Medjutim pre neki dan kad sam imala utakmicu on je dosao na njen nagovor,ja sam se samo okrenula kad sam ga videla a ona je pricala daleko s njim i kad je trebao da ide on je rekao njoj"svidjas mi se" ona rekla molim on rekao moram da idem i otisao. Moja naj drugarica je rekla da su pricali danas i da je on rekao kao da je to trenutno,kaze moja bff da mu je danas bilo glupo kad to pricali i ona rekla kao da se ne cuju neko vreme dok se ne ohladi. Ona kaze da nece s njim nista i da ga smatra samo drugom a i bila je sa njegovim rodjenim bratom. Verujem da nece ona s njim nista da ima,ali kako njega da povratim? Volim ga mnogo(svidja mi se). Ne zivi daleko,ali se retko kad vidjamo jer ne idemo u isti grad u sk,moja bff ga vidja,ja ne. MOLIM TE ODGOVORI.❤

    ОдговориИзбриши
  10. Draga još jedan woow post!! Kako bih voljela da izbacuješ postove češće :(...
    Ali shvatam,nemaš ni ti vremena :) .

    ОдговориИзбриши
  11. Sjajno! Ovo je svima potrebno, sada pogotovo, ali i tokom citave gpdine. Dobra organizacija je kljuc svega :D
    "Teen Queen"

    ОдговориИзбриши
  12. Predivan post Anjice, mnogo mi se dopada i dosta mi je pomogao <33!

    ОдговориИзбриши